Acabar amb l'insomni millorant l’aportació de melatonina

Publicat per Salvador 18/07/2019 0 Comentari(s)

És possible tornar a tenir un somni plaent i de qualitat amb tan sols prendre petites dosis de melatonina? La resposta és sí. No obstant això, no tothom és capaç de descansar i agafar el son només reposar el cap sobre el coixí. Hi ha qui necessiten recórrer a llargs rituals per finalment adormir-se, on a més s'inclouen donar voltes en el matalàs, dolors en diferents parts del cos i una activitat cerebral accelerada en un horari inusual. Mentrestant, n'hi ha d'altres que els hi és suficient amb prendre una beguda calenta com un vas de llet o una infusió per caure rendits al llit.

Casualment, entre els principals problemes per dormir destaquen, sobretot, els ocasionats per les persones que dormen al nostre costat. En altres paraules, per les persones que ronquen. Però existeixen altres factors. Dormir malament o no respectar les hores mínimes de descans (almenys 6 hores) fa que el nostre cos no reaccioni correctament als estímuls que rep del seu entorn, empitjorant significativament el nostre rendiment físic i mental.

I quina funció desenvolupa la melatonina per combatre els símptomes de l'insomni? A més de ser un gran antioxidant, l'hormona de la melatonina regula els cicles de somni-vigília, ajudada per l'absència de llum. D'aquesta manera, amb la foscor augmenten els nivells de concentració d'aquesta hormona perquè, en definitiva, l'organisme aconsegueixi descansar més i millor a les nits. No obstant això, existeixen alguns factors que, a més de la llum, poden influir en el descans de cadascú.

Melatonina Natrol 10Mg

Melatonina Natrol de 10mg


Factors que intervenen en la qualitat del son

1. L'edat i el sexe sí que influeixen

Encara que costi d'admetre, l'edat ve acompanyada de canvis significatius en el nostre cos, de manera que aquesta pot afectar el nostre descans. La realitat és que les persones menors de 30 anys se'n van al llit en horaris molt diferents però, res més lluny de la realitat, amb el temps els hàbits de la son es tornen molt semblants. En general, a partir dels 30 o fins i tot abans, hi ha una tendència que ens indica que les persones s'aixequen de dormir més aviat, "sacrificant" hores de descans. Això significa que la quantitat d'hores de son és més limitada com a conseqüència d'una disminució dels nivells de melatonina.

Per una altra part, l'insomni també afecta d'una manera diferent en homes i dones. En aquest sentit, elles dormen de mitjana 30 minuts més cada nit mentre que els homes, els seus descansos són més irregulars en el període que inclou ficar-se al llit i aixecar-se, a mesura que envelleixen.


ALIMENTACIÓ SALUDABLE

Alimentació saludable

2. Respectar les hores de llum

Com hem esmentat anteriorment, la melatonina és una hormona que actua amb l'absència de llum. No obstant això, respectar les hores de llum que disposem en el nostre dia a dia és fonamental i, per això, hem de diferenciar entre la llum natural i l'artificial. Hores abans de ficar-se al llit, no es recomana estar exposats a fonts de llum de gran intensitat, ja que la producció de melatonina pot veure's afectada. De la mateixa manera, instants abans d'anar a dormir, utilitzar dispositius mòbils, tablets i ordinador afecten aquesta hormona, a causa de la llum que emeten les seves pantalles. És per això que una de les recomanacions per agafar el son i que aquest sigui de qualitat és fer-ho en una habitació completament a les fosques.

3. No menjar en quantitat i seguir una alimentació saludable

Els especialistes en nutrició recomanen que el sopar ha de ser la menjada més lleugera del dia i fer-la, almenys, 3 hores abans de ficar-se al llit. Cal tenir en compte el període de temps que el cos necessita per fer la digestió, de manera que anar-se'n al llit poc temps després d'haver dinat provocarà que la digestió sigui molt més lenta, que l'organisme mantingui activitat elevada i, por tant, que sigui més difícil agafar el son. En aquest sentit, és molt recomanable que en la teva dieta incloguis aliments que siguin rics en melatonina. Encara que és cert que l'hormona la produeix l'organisme de forma natural, hi ha certs aliments que pots recórrer per estimular la producció de melatonina. L'arròs, el blat de moro, la tonyina, els plàtans i fins i tot el vi blanc són alguns aliments que poden solucionar els problemes de son de manera eficaç.

4. El país i la cultura

Segons un estudi realitzat per científics de la Universitat de Michigan, s'ha demostrat que la cultura i el país també influeixen en la quantitat i la qualitat del son. Així, en aquest informe es pot constatar que una persona que viu a Andorra dorm una hora més que una altra que es troba a la Xina, per exemple. Això succeeix perquè als països en els quals els seus habitants es fiquen al llit més tard domen menys hores, sent una característica molt habitual en el continent asiàtic.

La proximitat geogràfica entre diferents països, per altra banda, fa que moltes vegades es comparteixin les mateixes tradicions i fets culturals. Amb tot, aquest estudi ha revelat que a més es poden seguir patrons de son idèntics, com per exemple els Estats Units i el Canadà.

5. L'estrès, el tu principal enemic

Controlar els nivells d'estrès és essencial per evitar l'aparició de l'insomni a la nit. Així, una solució pot ser organitzar la teva agenda personal amb antelació. D'aquesta manera, t'ajudarà a relaxar la ment i deixar de pensar en les teves obligacions, almenys, durant les hores de descans. L'estrès forma part dels factors principals que afavoreixen l'aparició d'insomni transitori o crònic, transmetent al cos una constant sensació d'alerta. El treball, els estudis o l'esport, per exemple, sobretot si aquests requereixen un gran esforç físic i mental, poden ocasionar que els cicles d'insomni es repeteixin diverses vegades a la nit.

Petits gestos que poden fer augmentar els nivells de melatonina de forma natural i combatre l'insomni

Primer de tot, cal partir de la base que la producció de melatonina de forma natural s'origina mitjançant un procés químic on intervenen el triptòfan i la serotonina. En primer lloc, el triptòfan, un aminoàcid essencial que es troba en la sang, es converteix en serotonina en el moment que arriba a la glàndula pineal, depenent de la quantitat de llum que hagi rebut el nostre cos durant el dia. L'última fase del procés es culmina a la nit, quan es reuneixen les condicions de foscor i la quantitat de calci i vitamina C que necessita l'organisme per transformar la serotonina en melatonina.

Però què pots fer tu per augmentar els nivells de melatonina de forma natural? A continuació et donem alguns trucs senzills perquè recuperis les teves hores de descans amb un son plaent i reparador.

Melatonina en Andorra

Melatonina Natrol WATER PILL

Controla la temperatura i redueix la contaminació electromagnètica de la teva habitació

Un factor clau per a la producció de melatonina natural és ajustar la temperatura de la teva habitació abans de ficar-se al llit. La temperatura corporal descendeix durant la nit, de manera que a l'hora d'agafar el son i controlar el ritme cardíac, el control de la temperatura es converteix en un aspecte essencial també per augmentar la producció de melatonina. En aquest sentit, és molt útil mantenir la temperatura de l'estança per sota dels 21 graus, ja que d'aquesta manera afavoriràs la transformació del triptòfan en melatonina. A més, prendre un bany d'aigua tèbia abans de ficar-se al llit també és molt beneficiós per agafar el son, pel fet que el sistema nerviós rep estímuls de l'exterior i en conseqüència, es disminueix la temperatura del cos bruscament. Aquest contrast tèrmic serveix com un "missatge" per l'organisme que ja s'ha post el Sol i és hora d'anar a dormir.

Un altre tema és la contaminació electromagnètica de l'habitació. Quan estàs dormint aquestes ones poden actuar alterant el funcionament de la glàndula pineal encarregada de la producció de melatonina. Segons l'Organització Mundial de la Salut, entre un 5% i un 10% de la població és electrosensible. Per tant, realitzar gestos senzills com apagar la wifi o dormir allunyat del mòbil poden beneficiar el teu descans i evitar afeccions com maldecap, irritabilitat o principis d'ansietat.


Si pots, recorre a una migdiada breu de 30 minuts

Sempre que disposis del temps suficient durant el teu dia a dia, dormir la migdiada després de dinar pot compensar la falta de son a la nit. És suficient amb dormir 30 minuts per afavorir el descans nocturn, encara que és important no excedir-se amb el descans, ja que pot ser contraproduent i, en conseqüència, provocar insomni. Així mateix, un exercici molt útil que pots practicar abans de ficar-te al llit és mentalitzar-te i associar la cama amb el descans. No es tracta d'una tasca fàcil, però d'aquesta manera deixaràs de banda les teves obligacions laborals i et podràs centrar únicament a buscar la posició més idònia per agafar el son.

Prendre plantes medicinals i productes de melatonina de farmàcia

Per als casos en els quals l'insomni apareix de forma ocasional, és molt útil recórrer a la fitoteràpia. Vegetals com la valeriana i la passiflora no només t'ajudaran a tranquil·litzar-te i a induir-te al son, sinó que a més et mantindran adormit durant tota la nit, evitant els habituals despertars nocturns. Així mateix, medicaments com els de Natrol Melatonina regulen el son i aporten la quantitat necessària d'aquesta hormona a l'organisme. En aquest sentit, i encara que la melatonina de farmàcia és d'origen vegetal, la seva funció és la mateixa que la produïda pel cos de forma natural.

Entre les seves múltiples aplicacions, productes com els de Natrol Melatonina són molt útils per reduir, per exemple, el jet-lag quan estàs de viatge, per als canvis d'horaris laborals i fins i tot en persones cegues, amb l'objectiu d'establir un cicle de dia i un altre de nit.

lluita contra l'insomni

Deixa un comentari